Saturday, April 10, 2010

Tümöre nanorobotla saldıracaklar

Damarda hastalıklı hücreleri bulup yok etmeye programlı nanobotların kullanımını öngören ve insanda kullanılması mümkün olabilecek nanorobotik tedavide önemli gelişmeler sağlandı.
Önde gelen ilaç firmaları kanser, RNA müdahalesi (RNAi) adı verilen ve körlük veya AIDS gibi hastalıkların gelişiminde rol oynayan proteinleri üreten genlerin devre dışı bırakılması yöntemi üzerine çok sayıda çalışma yürütüyor.
Daha önce de, yağ veya lipidler kullanılarak, tümördeki hedefe varma yöntemleri geliştirilmişti. Pfizer, Roche ve Alnylam gibi ilaç devleri geliştirdikleri RNAi ilaçlarını hedefe götürmeye odaklanmıştı.
Araştırmaya önderlik eden, kimyasal mühendislik profesörü Mark Davis’in tümörün hedeflenen yere ulaşması ve mekanizmanın işlemesi açısından heyecan verici bir noktada olduklarını belirttiği yöntemde, kanserli hücreyi bulan parçacık içeriye girip müdahale edici RNA veya ‘siRNA’yı bırakıyor. Böylece ‘ribonükleotid redüktaz’ denen ve kanserin büyümesine yol açan proteini üreten gen bloke ediliyor.
Davis, bu tedavinin tümörü küçültüp küçültmeyeceğini henüz bilmediklerini ancak tedavinin güvenliği açısından da henüz bir şey söyleyemeyeceklerini söylüyor.
Tümöre nanorobotla saldıracaklar

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.