Saturday, April 10, 2010

Intel den ODTÜ ve Bilkent e proje yatırımı

Intel, ODTÜ'nün MikroelektroMekanik Sistemler (MEMS) araştırma ve Uygulama Merkezi'ne 2,5 milyon dolarlık ekipman desteği yapacak, ayrıca ODTÜ'de yürütülecek Enerji Verimliliği Projesi ile Bilkent Üniversitesi'nde yürütülecek ''Kutupsal Kodlar'' projelerinin hayata geçmesi için destek verecek.
Intel ile ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi arasında ''Akademik Araştırmalara Yönelik İşbirliği Anlaşması'' Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıda imzalandı.
Toplantıya, TC Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, İntel Türkiye Genel Müdürü Çiğdem Ertem, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar ile projeleri yürütecek Bilim insanları katıldı.
Erten, toplantıda yaptığı konuşmada, Intel'in Türkiye'de ve dünyada bilim ve teknolojinin gelişmesine yaptığı yatırımlar hakkında bilgi verdi.
İntel'in bilişim teknolojilerindeki rekabetini inovasyon ve Ar-Ge yatırımları ile sağladığını dile getiren Erten, ''Kendimizi geleceğin mimarları olarak adlandırıyoruz. Geleceği hayal ediyoruz ve geleceğin teknolojilerini destekliyoruz'' dedi.
İntel'in yıllık 6 milyar dolar Ar-Ge yatırımı yaptığını, bu miktarın yüzde 25'inin de gelecekte kullanılacak teknolojiler için ayırdığını anlatan Erten, MEMS'e yapılacak ekipman yardımının da İntel'in Ortadoğu bölgesindeki en büyük yatırımı olduğunu bildirdi.
TÜBİTAK tarafından da desteklenen Enerji Verimliliği Projesi'ni de İntel'in desteklediğini kaydeden Erten, bu Proje tamamlandığında bilgisayarların daha az elektrik enerjisiyle çalışmasının sağlanacağını kaydetti.
Bilkent Üniversitesi'nde yürütülecek ''Kutupsal Kodlar'' Projesi'nin de İntel için büyük bir öneme sahip olduğuna işaret eden Erten, proje ile kablosuz ağlarla iletişimin daha verimli hale getirilmesinin, bu konuda yeni teknolojilerin geliştirilmesinin sağlanacağını bildirdi.
Alpaslan Korkmaz da Türkiye'nin son yıllarda Ar-Ge alanında kararlı adımlar attığını, 2008'de 7 milyar dolarlık yatırım yaptığını belirtti.
PROJELER NEYİ KAPSIYOR?İntel'in dört ayrı fabrikasından sağlanacak toplam 2,5 milyon dolar değerindeki dört ayrı ekipman ile ODTÜ MEMS'in Ar-Ge kabiliyetinin ve üretim kapasitesinin arttırılması hedefleniyor. Savunmadan, biyomedikale, telekomünikasyondan, beyaz eşyaya kadar farklı alanlarda hayata geçirilecek akıllı sistemlerde kullanılmak üzere prototip olarak üretilen algılayıcılar için bugüne kadar 6 inç çaplı silisyum diskler kullanan ODTÜ MEMS, İntel'in desteğiyle artık 8 inç çaplı silisyum disklerde de üretim yapabilecek.
ODTÜ'nün Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nde üzerinde çalıştığı Enerji Verimliliği Araştırması ile de mikroçipler üzerinde titreşim enerji ve frekansını, güneş ya da ısı enerjisini yükselterek elektrik enerjisine dönüştürmeye yönelik araştırmalar yapılıyor. Bugüne kadar mikrosistemler üzerinde yapılan araştırmalar, İntel'in projeye desteği ile birlikte Mobil sistemler gibi farklı alanlarda devam edecek.
Intel'den ODTÜ ve Bilkent'e proje yatırımı

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.